Dit verhaal is ook te beluisteren.

Vrouwen en literatuur. Als ik verstandig was, zou ik er niet over schrijven, want dat kan nooit goed aflopen. Maar ja, de vrouwen schrijven mij voortdurend! Wat kan ik eraan doen? Er vallen tegenwoordig zoveel berichten van en over vrouwen in mijn brievenbus dat ik aan niets anders meer kan denken.

Zo’n honderd jaar geleden zat Virginia Woolf in de universiteitsbibliotheek in Oxbridge en verzamelde alles wat over vrouwen werd geschreven. Haar lijstje begon zo: ‘Situatie in de middeleeuwen van, gewoonten op de Fiji-eilanden van, aanbeden als godinnen door, zwakker in morele zin dan, idealisme van, groter bewustzijn van, eilandbewoners in de Zuidzee, leeftijd van puberteit onder…’ Er werd veel, heel veel over vrouwen geschreven.

Het zou Virginia Woolf waarschijnlijk verbazen te horen dat in die situatie na honderd jaar niets is veranderd. Of toch, er wordt meer over vrouwen geschreven dan ooit. Quotum bij...