Jonah heeft zijn verhaal ook voor je ingesproken.

1.

Een week na mijn oma’s dood op 27 oktober 2018 dook er tijdens het leeghalen van haar huis een boekje op. De titel is Voltooid verleden tijd. Het werd door mijn opa geschreven op een typmachine, vlak voor zijn dood in 1992. In het boekje staat zijn levensverhaal.

Als kind was hij het slachtoffer van het sadistische geweld van zijn ouders. Ze sloegen hem met een karwats omdat hij niet aan hun hoge verwachtingen voldeed. Hij schrijft: ‘Ik heb iedere vorm van liefde moeten missen vroeger door de terreur van mijn ouders. Waarom was ik het zwarte schaap?’

Op zijn sterfbed gaf hij het boekje aan zijn drie kinderen. Door zijn levensverhaal met hen te delen, hoopte hij dat ze beter zouden begrijpen waarom hij zelf geen goede vader was.

Vuistslag

Ik heb mijn opa niet gekend. Hij overleed toen ik twee jaar was. Mijn vader had nooit een goed woord voor hem over. ‘Ik heb niet lang gerouwd toen hij stierf,’ zei hij. Van liefde...