Vrijdagmorgen, op haar achtenzestigste verjaardag, is journalist Freke Vuijst overleden in de VS, waar zij sinds de jaren zeventig woonde en werkte als correspondent.

Vanaf 1976 was zij vaste medewerker van Vrij Nederland. Ook was zij werkzaam voor de IKON, de VPRO en het televisieprogramma Netwerk en maakte zij tal van documentaires.

Lees ookFreke Vuijst (1952-2020), onze vrouw in de VS10 september 2020

Ze was al vroeg actief als blogger. De laatste jaren maakte Freke voor Vrij Nederland en BNR Nieuwsradio de podcast ‘Double Dutch’, samen met Reinout van Wagtendonk.

Met VN-collega Marian Husken deed zij onderzoek naar de XTC-handel tussen Nederland en de Verenigde Staten. Dat resulteerde in opzienbarende verhalen en de boeken XTC-smokkel en Dood spoor: Crime Scene Investigation in Nederland en Amerika.

In talloze reportages en interviews legde Freke de ziel van haar tweede vaderland bloot.

De laatste jaren werd zij naast haar journalistieke werk steeds meer politiek actief. Na meer dan veertig jaar in de VS wilde ze nu ook Amerikaans staatsburger worden om te kunnen stemmen en een bijdrage te leveren aan de oppositie tegen president Donald Trump. Ze zette zich in voor de Democratische Partij en ijverde voor vrouwenrechten. In haar woonplaats Great Barrington voerde ze succesvol actie voor een standbeeld voor W.E.B. Du Bois, de legendarische zwarte intellectueel en burgerrechtenactivist die in die plaats werd geboren. De plaatsing ervan zal zij niet meer meemaken.

Ze was al enige tijd ziek en laat een echtgenoot, een dochter en kleindochter achter.