Interview Joe Sacco

Hij studeerde journalistiek en hij tekende strips. Begin jaren negentig begon hij die twee ook te combineren. ‘Ik zou niet durven zeggen dat het toevallig is gebeurd, maar het is wel organisch gegroeid. Op een bepaald moment besloot ik naar de Palestijnse gebieden te trekken,’ zegt Joe Sacco. ‘Toen ik vertrok, wilde ik gewoon een getekend reisverslag maken, maar eenmaal in de Palestijnse gebieden aangekomen, ging ik achter verhalen aan en begon ik mensen te interviewen – als een journalist.’

Het was het begin van een nieuw genre, de stripreportage, waarvan Joe Sacco (1960) nog steeds als de grondlegger en belangrijkste vertegenwoordiger geldt. Zijn stripreportages over conflictgebieden overal ter wereld leverden hem onderscheidingen, bestsellers en de bewondering van schrijvers en journalisten op. Bijna tegelijkertijd verschijnen nu twee nieuwe vertalingen van zijn werk, Moslimenclave Gorazde en Gaza 1956.

‘Na de publicatie van mijn eerste boek, Onder...