Liever luisteren? Dat kan ook.

In aanloop naar haar eindexamen nam de stress bij Janneke van der Pol steeds verder toe. ‘Ik moest een opleiding kiezen, maar had geen idee wat. Terwijl ik wel het gevoel had dat mijn hele toekomst ervan afhing.’ Ze ging maanden niet naar school in de ijdele hoop dat het probleem daarmee zou verdwijnen. ‘Ik schreef me uiteindelijk in voor Toerisme & Recreatie. Ik deed vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis en genoot van het plezier dat ik de bewoners kon doen met iets simpels als nagels lakken of een ommetje maken. Misschien zou een baan als activiteitenbegeleider bij een vakantiepark ook die voldoening geven?’ Al gauw bleek het geen succes. ‘Ik ben heel introvert en mijn medestudenten waren juist heel druk en aanwezig, ik voelde me helemaal niet thuis.’ Ze stopte na een paar weken en werkte de rest van het schooljaar bij de HEMA. ‘Ik was ontevreden over mezelf: wat kan ik nu eigenlijk wel? Ben ik dan nergens goed in?’

Vele...