Het Ramadan Jour­­naal van de NTR zet in met de opbeurende verpleegsterstoon die wij zo goed kennen van medische programma’s: ‘Wij zijn weer in de operatiekamer van het Rijnlandziekenhuis…’ ‘Het is weer ramadan, en dat betekent dat moslims over de hele wereld overdag niet drinken en eten.’

Welaan, over de hele wereld. Dat hebben die moslims in Bodrum, Turkije dan toch niet begrepen. Terrasjes zitten vol, overdag en ’s avonds, met onbekommerde Turkse moslims die thee drinken, roken alsof het van staatswege verplicht is en zich niet te goed voelen voor een flesje Efes, het lokale bier. Ik informeer voorzichtig bij K. die zojuist mijn baard heeft geschoren. Ik durf dat omdat hij me eerder zonder omwegen vroeg: ‘You muslim? Christian?’ Even peinzen, dan maar het verlegenheidsantwoord: ‘More christian. Maybe more a non-believer.’ Ook goed, kennelijk, en hij biedt me nog een Turkse thee aan en een sigaret. Zelf is hij moslim en een gelovig roker. ‘But you...