‘Ik heb me altijd afgezet tegen acteren,’ zegt Rutger Hauer. ‘Van meet af aan heb ik gedacht: als je wilt acteren, dan moet het makkelijk voelen en niet in de weg gaan zitten. En nog steeds krijg ik de zenuwen als ik sta te acteren. Als het enigszins kan, wil ik in een rol steeds minder doen.’

Dinsdagochtend. We zitten in een rustig café in een hotel aan het IJ in Amsterdam. Het stormt en de regen striemt tegen de ramen. Gisteravond nog stond Hauer een lek in het dak van zijn boerderij in Friesland te repareren. Vervolgens viel de stroom uit en dus ook de verwarming en moest hij daarmee aan de gang. ‘Je kan wel zeggen dat dat me op de aarde houdt.’ Brede grijns. Een weekje is Rutger Hauer thuis. Thuis is Friesland: weidsheid, leegte, stilte, rust. Thuis is vooral zijn vrouw Ineke, met wie hij al bijna zijn hele volwassen leven samen is. ‘Zij is mijn anker, Friesland is mijn anker. Dat zit heel diep.’

En toch vertrekt hij over een paar dagen alweer. Naar Utah in de Verenigde...