Essay
Goed eten voor iedereen: zo kan gezonde voeding een basisvoorziening worden

‘Gezond en duurzaam’ zou de makkelijkste en betaalbaarste keuze moeten zijn als het gaat om voedselzekerheid. Dat kan als we volkskantines opzetten. ‘Een nieuwe publieke voorziening, vergelijkbaar met sociale woningbouw of openbaar vervoer.’


Beeld Tammo Schuringa

9 tot 11 minuten leestijd

Er is steeds meer aandacht voor gezonde en duurzame voeding, en toch slagen we er niet in om iedereen beter te laten eten. Niet alleen blijft het aantal mensen met leefstijl-gerelateerde ziekten stijgen, ook de gezondheidsverschillen nemen toe. Kort door de bocht: wie geld heeft en langer heeft kunnen studeren, eet gezonder dan iemand met minder geld die praktisch is opgeleid. Daar komt bij dat ongezond voedsel goedkoop, genormaliseerd, gesubsidieerd en overal aanwezig is, terwijl verse, gezonde en duurzame producten en horeca duurder en exclusiever zijn. Die werkelijkheid verander je niet met leefstijlinterventies, informatiecampagnes, convenanten met de industrie en ruimere zorg achteraf.

Samenleving
Gerelateerd