Opnieuw relevant, want

Donderdag 3 oktober gaat de film ‘The Joker’ in première. De film draait om de gelijknamige schurk die verkleed gaat als clown. Gerard Janssen zocht in 2007 uit waarom we tegenwoordig toch zo’n hekel hebben aan clowns.

Op YouTube is een van de eerste televisiecommercials met Ronald McDonald te zien, uit het begin van de jaren zestig. ‘The hamburger happy clown’ ontmoet een jongetje van een jaar of tien. Ronald draagt op zijn hoofd een kartonnen doosje met daarin een Big Mac-menu: een zakje french fries, een hamburger en een beker frisdrank. Zijn clownsneus is een plastic bekertje en hij kan hamburgers toveren. Als hij een hamburger weggeeft, heeft hij meteen weer een nieuwe in zijn hand. ‘Mijn moeder heeft me gezegd dat ik niet met vreemden mag praten,’ zegt het jongetje. ‘Je moeder heeft zoals altijd gelijk, maar ik ben Ronald McDonald! Geef me een McDonald’s-hand.’ Even later loopt het jongetje hand in hand met de clown op weg naar...