Dit zijn de kookboeken van 2014 die eruit springen. Die iets extra’s bieden. Die de grens verleggen.

Quinotto en Nepcavia

Ceviche, Martin Morales

Fontaine, € 29,95

Het hing al langer in de lucht: de Peruaanse keuken, dat wordt het helemaal.
Een fijne, toegankelijke kennismaking is Ceviche. De keuken van Peru van de Peruaans-Engelse chef Martin Morales. Het is een echte fusion-keuken. Van de inheemse bevolking verenigd onder de Inca’s tot de Spaanse conquistadores en de slaven uit Congo en Angola die zij meenamen tot de Chinese contractarbeiders en Japanse immigranten uit de negentiende eeuw – allemaal droegen ze bij aan de smeltkroes die wij nu de Peruaanse keuken noemen.
Natuurlijk is er een heel hoofdstuk, het eerste, aan ceviche gewijd, hét nationale gerecht van Peru: rauwe vis gegaard in een zure marinade, meestal van limoen. Die marinade heet ‘tijgermelk’ en zou allerhande opwekkende eigenschappen hebben. Er wordt ook wel eens een scheutje pisco door gedaan,...