Ashley Wade is een alleenstaande moeder van twee zoons van zeven en vier. Ze werkt als consultant en verdient een ruim salaris. ‘Ik heb het voor mijn gevoel financieel beter dan toen ik met mijn partner woonde,’ mailt ze. ‘Dat komt doordat de kinderen bij mij wonen en ik daarvoor toeslagen ontvang, zelfs met dit salaris. En omdat ik geen partner meer heb die geld uitgeeft aan onnodige dingen,’ voegt ze eraan toe.

De grootste kosten zijn voor de kinderen: ‘Volle bak opvang’, zodat ze kan werken. Haar ex verdient veel minder, dus zij moet alles voor de kinderen betalen. Daarnaast heeft ze hypotheek- kosten, een studielening en een lening voor haar auto. ‘Met alle toeslagen erbij houd ik zo’n duizend euro per maand over. Daar kan ik prima van leven en sparen.’

Yasemin Gönülalan, een alleenstaande moeder van een zoontje van vijf, voelt zich veel rustiger sinds ze een paar jaar geleden een bijstandsuitkering kreeg. ‘De uitkering heeft me mijn...