Vlak voor Kerstavond, vorig jaar, kwam er bij de redactie van Allerhande een klantvraag binnen. ‘Ik heb het Crêpe Suzette-recept gelezen,’ mailde de klant, ‘en de prijs klopt niet. Er staat dat het € 1,30 per persoon kost, maar er gaat een hele fles Grand Marnier in, dat is al twintig euro.’

Hoofdredacteur Lyn Kuyper kreeg het benauwd toen ze dat las. De Crêpe Suzette is een bijzonder flensje. Het flinterdunne pannenkoekje wordt geserveerd met een saus van gekaramelliseerde suiker en boter, een vleugje sinaasappel of mandarijn, en geflambeerd met een scheut Grand Marnier of Curaçao-likeur. Een gerecht om hoge ogen te gooien op je kerstdiner. Het was vorig jaar het spectaculaire slot van menu 2 in het Allerhande-kerstnummer, genaamd ‘culinair feest’. Dat is het menu voor de lezer die zin heeft in iets meer uitdaging.

Een beetje gevaarlijk kan het wel zijn, met dat flamberen, dus Allerhande had duidelijk aangegeven dat de afzuigkap eerst moest worden uitgezet....