‘Ik word zó enthousiast als ik me voorstel dat ik die opleiding ga volgen! Ik kan gewoon niet wachten om te ontdekken hoe mijn leven hier zal zijn!’ Azhaar (43, naam uit veiligheidsoverwegingen gefingeerd) loopt over van optimisme. Over haar prille leven in Nederland in het algemeen, en over haar gedroomde tech-opleiding in het bijzonder. Azhaar heeft ICT gestudeerd in haar moederland, maar werkte vervolgens als assistent-manager op het vliegveld.

Nu wil ze haar programmeerkennis bijspijkeren omdat ze heeft begrepen dat tech de beste baankansen biedt in haar nieuwe thuisland. Voor de zekerheid heeft ze zich bij maar liefst drie opleidingen ingeschreven. ‘Ik vind het spannend. Weet ik genoeg om mee te doen? Zal ik überhaupt worden toegelaten?’

Azhaars vertwijfeling komt aan bod in een wekelijkse coachingsessie met Mozhdeh Zarrinphaker van Werkshop, een stichting die mensen op weg helpt op de arbeidsmarkt. Het is december 2020, Azhaar is een jaar in Nederland en...