Auteur
Michiel Bussink
7 publicaties
Article image
Interview
Klimaatverandering vraagt om nieuwe taal
Glenn Albrecht zocht naar een nieuw vocabulaire om onze verrukking en onze zorg over de natuur tot uitdrukking te brengen. Hoe preciezer de woorden, hoe scherper je de klimaatdiscussie kunt voeren.
Article image
Achtergrond
Een goed alternatief voor intensieve landbouw en veeteelt bestaat al lang
Honderd jaar geleden waren biologisch-dynamische boeren de eersten die in georganiseerd verband de industrialisering van de landbouw bekritiseerden. Terwijl de nadelen van overbemesting en chemiegebruik tegenwoordig nog veel duidelijker zijn dan destijds, blijft het een bescheiden groepje dat tegen de hoofdstroom van de landbouw in roeit.
Article image
Achtergrond
Onze darmen zijn de sleutel tot een lang en gezond leven
Een rijke darmflora zorgt voor een lang en gezond leven. Maar hoe kom je daaraan? Door contact met een groene, biodiverse omgeving, zo blijkt. Het maakt voor onze gezondheid dus nogal uit hoe we onze huizen en steden inrichten en ons voedsel verbouwen. ‘Meer biodiversiteit betekent een meer weerbare gezondheid.’
Article image
Interview
Dat Nederland de efficiëntste landbouw ter wereld heeft is een sprookje. Boer Meino Smit bedacht een alternatief
‘Er zijn gratis worstjes,’ hoorde akkerbouwer Meino Smit als hij collega-boeren vroeg waarom ze gingen demonstreren ‘Onbegrijpelijk’ vindt hij het dat ze actievoeren voor een systeem dat hen te gronde richt. Een inefficiënt en irrationeel systeem, bleek uit zijn promotieonderzoek. Zijn alternatieve model zorgt voor een natuurrijk landschap en zinvol werk voor 500.000 mensen. En 100.000 paarden.
Article image
Reportage
De slag om de polder: van wie is de grond in Nederland?
Om de Lutkemeerpolder in Amsterdam woedt een strijd. Aan de ene kant wil de gemeente er een nieuwe bedrijfshal laten verrijzen, aan de andere willen bewoners er een voedselpark planten. De worsteling is exemplarisch. Nu de grond in Nederland steeds schaarser wordt, rijst de vraag aan wie het landschap werkelijk toebehoort.
Article image
Reportage
Boer Piet keerde het kapitaal de rug toe: ‘Landbouw is geen businessmodel’
Boer Piet boert al veertig jaar biologisch in de Flevopolder. Zijn buren verklaarden hem voor gek toen hij zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen aan de slag ging. Inmiddels bloeit zijn bedrijf, terwijl menig reguliere boer het loodje heeft gelegd in de ratrace van steeds meer produceren voor steeds minder geld.
Article image
Reportage
De zonneparkstrijd: klimaatbelang versus natuur en landschap
Zonnecentrales op landbouwgrond moeten de omschakeling naar een klimaatneutraal Nederland dichterbij brengen. Dat zorgt voor dilemma’s, lokaal verzet én interessante rendementen voor buitenlandse investeerders. Zoals in het Overijsselse Heino, waar een zonnepark van 28 voetbalvelden groot is gepland. ‘Powerfield heeft me verboden nog iets over het park te zeggen.’