Tijdens een familie-etentje is mijn vader aan het woord, maar ik kan mijn gedachten er niet bij houden. Op mijn mobiele telefoon scroll ik voor de zoveelste keer die dag door sociale-mediafeeds, ververs mijn mail en check WhatsApp. En dat terwijl ik me zo heb voorgenomen om me minder door sociale media te laten afleiden. Op advies van een vriendin heb ik alle appnotificaties uitgeschakeld, dus geen piepjes, oplichten en zoemen meer.

Maar er is iets vreemds aan de hand. Na meer dan tien jaar smartphone zit de behoefte aan stimulatie zo in mijn systeem dat ik automatisch om de paar minuten naar m’n iPhone grijp. Instagram zorgt bij mij voor de meeste opwinding: een eindeloze stroom micronarcisme waarin vrienden een soort merkjes zijn geworden en hun volgers willen ‘inspireren’. Bijvoorbeeld met halfnaakte foto’s of een speciale hashtag voor hun baby.

En Facebook? Het is minder interessant dan een paar jaar geleden, maar het blijft een bron van nieuws, levensgebeurtenissen,...