Tegen het einde van de twintigste eeuw kwam in Europa en de Verenigde Staten een nieuwe voedselbeweging op gang als reactie op de toenemende industrialisering en globalisering van de voedselproductie. Voedselschandalen zoals ziektes, dierenwelzijn, fraude droegen bij aan een groeiende bezorgdheid over het industriële voedselsysteem en de gevolgen ervan.

Vertegenwoordigers van die nieuwe voedselbeweging, zoals de Slow Food-beweging, publicist Michael Pollan en chef-kok Jamie Oliver, hebben het publieke debat over voedsel de afgelopen jaren sterk beïnvloed. Ze willen het publiek opvoeden tot verantwoordelijke en kritische burgers.

‘Goed eten’ en ‘het goede leven’ worden volgens de foodactivisten bepaald door zowel ethische als esthetische criteria.

Daarbij verbinden ze kennis, moraal en esthetiek tot een vorm van ‘politiek hedonisme’: kennis over de herkomst van ons voedsel, verantwoorde keuzes gebaseerd op die kennis en plezier als gevolg van die keuzes. ‘Goed...