Of ze ooit weleens een partner heeft gehad? Ze is toch wel eens verliefd geweest? Sociaal psycholoog Lenie de Zwaan (89) hoort deze vragen al heel haar volwassen leven. Haar standaardantwoord: ‘Ik ben een gelukkige single met een mooie vriendenkring. En daar heb ik zeer bewust voor gekozen.’

Als jong meisje wist ze al dat ze ‘single wilde worden als ze later groot was’. Ze zag het vrije leven van haar alleenstaande tantes en vond dat zo aantrekkelijk dat ze het als voorbeeld stelde. ‘Mijn tantes gingen vroeg in de ochtend de deur uit om uren te wandelen. En tante Ans maakte reizen in haar eentje, ze had de meest geweldige verhalen. Terwijl ik mijn moeder de hele dag zag schoonmaken en voor vijf kinderen zag zorgen.’

Ook juffrouw Bokmans, een ongehuwde vriendin van haar moeder, was een voorbeeld. Deze onderwijzeres had veel plezier in haar werk en hield van een borreltje. In De Zwaans ogen hadden deze vrouwen het prima voor elkaar. Ware rolmodellen waren het.

De Zwaan...