Dit verhaal is een voorpublicatie uit de bundel Taalkracht. Andere woorden, andere werelden, die deze week verschijnt.

De nacht voordat ik een mailtje kreeg over de deadline voor dit boek, had ik een droom: ik stond in de rij voor een snackwagen op een strand. Voor me stond een jonge Surinaamse vrouw in traditionele kleding, een koto en een angisa. Ze had lichtbruine ogen, ze leek op mijn zus. Ze lachte naar me en zei: ‘Er zit een tijger in jou, maar hij zit verstrikt dus hij kan er niet uit komen.’

In het echt, niet in de droom, had ik deze week óók een deadline voor mijn volgende boek, Jaguarman, over de helden van Suriname, dat in oktober verschijnt bij De Bezige Bij. Het is een ode aan een van mijn Surinaamse voorouders, een medicijnman met de kracht van een tigri, een jaguar.

Ik had de hele week al aan het boek geploeterd, maar kwam op de een of andere manier steeds vast te zitten. Volgens mijn droom waren er twee dingen die ik moest doen om de tijger los te laten....