Te druk om te lezen en liever luisteren? Lou-Anna Druyvesteyn heeft dit verhaal voor je ingesproken. 

‘Doe jij nog wel eens iets tegen je zin?’ vroeg iemand me laatst. ‘Nee,’ zei ik. ‘Echt niet?’ vroeg hij ongelovig. Ik schudde mijn hoofd.

Er is radicaliteit nodig om te kiezen voor waar je hart naar uitgaat. En momentum, zou arbeidspsycholoog Tony Crabbe zeggen: harde veranderingen vergen harde aanleidingen.

Slaapgebrek en geploeter

Toen ik nog op redacties werkte, was de afleiding op de werkvloer soms zo groot dat ik pas thuis aan schrijven toekwam. Maar zelfs als solitair werkende zzp’er kon ik niet altijd ontsnappen aan wat de schrijver David Foster Wallace ‘total noise’ noemt, ‘the seething static of every particular thing and experience, and one’s total freedom of infinite choice about what to choose to attend to and represent and connect, and how, and why.’

Mijn remedie om die voortdurende ruis de baas te worden, was om net te veel werk in te...