De nieuwe roman van Manon Uphoff Vallen is als vliegen wilde helemaal niet geschreven worden. ‘Ik heb in mijn persoonlijke leven en mijn schrijversleven mijn uiterste best gedaan om dit verhaal niet te delen. Ik heb gevochten om het niet te schrijven en dat gevecht heb ik verloren’, zei ze in gesprek met Margriet van der Linden in M.

Door een bepaalde gebeurtenis in haar leven werd het schrijven van deze roman met een autobiografische achtergrond over seksueel misbruik toch onontkoombaar. Maar ook alleen maar omdat het Uphoff lukte er een literaire vorm aan te geven die het pijnlijke van het verhaal wist te overvleugelen, zonder het wrange er aan te ontnemen.

Uphoff voelde jarenlang weerstand tegen het vertellen van het verhaal. Uit schaamte, vanwege het verschrikkelijke van het verhaal en omdat het haar confronteerde met een verleden dat ze achtergelaten had. Het was ouderwets ongepast en bijna indiscreet om de buitenwereld met dit verhaal te belasten. En toch moest die...