Na zeven jaar treden Liesbeth List en Ramses Shaffy weer samen op. Hun nieuwe gezamenlijke show kreeg niet zo’n beste pers, maar toch zijn elke keer weer de zalen uitverkocht. Op 12 en 13 mei worden de laatste voorstellingen gegeven in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam — het theater waar het tweeëntwintig jaar geleden allemaal begon.

We spreken bij haar thuis af, ’s avonds als dochter Elisah slaapt. Langs de wanden van de grote lichte kamer stapels boeken, mappen, papieren, foto’s, gouden platen enzovoort. ‘Wat een mens met zich meesleept,’ zegt ze, terwijl ze de laatste hand aan de afwas legt en koffie maakt. ‘Dat komt allemaal uit één kast. De werkkamer wordt veranderd en geschilderd. Ik kan er niet zo goed tegen. Ik ben vleugellam, ik weet niet waar ik moet beginnen.’

Ze laat me de veranderingen in het huis zien: de werkkamer in wording, de logeerkamer in grijze tinten, de slaapkamer helemaal rood-zwart. Perfect, warm, fascinerend. Twee platte...