Wim Brands

Psychiater Jan Mokkenstorm: onthoud, zelfmoord is geen bewuste keuze

Mischa Cohen
Wim Brands. Foto: Ivo van der Bent/HH

Met het overlijden van Wim Brands moet voorzichtig worden omgegaan in de media. Psychiater Jan Mokkenstorm waarschuwt, opnieuw: voor zelfdoding kies je niet bewust, het is een gevolg van een ziekte.

Nee, 113Online werd gisteravond en vanochtend niet bepaald plat gebeld, zoals na het overlijden van Joost Zwagerman,’ zegt Jan Mokkenstorm. De psychiater die door Vrij Nederland werd aangewezen als ‘radicale vernieuwer’ is als pionier op het gebied van suïcidepreventie en als oprichter van 113Online de strijd aangegaan met de dodelijke ziekte die zelfmoord heet.

Elke dag maken in Nederland vijf mensen een eind aan hun leven, terwijl volgens Mokkenstorm en andere specialisten bijna altijd een andere uitweg mogelijk is. ‘Veel mensen schamen zich voor hun zelfmoordgedachten, met 113Online ontwikkelden we een vrijplaats waar geluisterd wordt naar mensen die in hun wanhoop ten onrechte geen andere mogelijkheid zien dan suïcide.’

‘Ik heb het idee dat de media dit...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials