Opinie
Wethouders en burgemeesters: ‘Het ‘strengste asielbeleid ooit’ bezorgt ons buikpijn’

De aangekondigde asielregels zullen op gemeentelijk niveau veel schade berokkenen. 93 wethouders en burgemeesters uit heel Nederland ondertekenen een kritisch opiniestuk over de plannen van het kabinet. ‘De overheid moet met echte oplossingen komen.’

Auteurs
Gijs van Malsen, Mariëlle Vavier, Joëlle Gooijer-Medema

Fotografie Remko de Waal / ANP

10 minuten leestijd

Kabinet-Schoof presenteerde onlangs haar pakket met aangescherpte asielregels, zogenaamd met het doel om minder asielzoekers naar Nederland te laten komen. Een compromis, wordt het genoemd, maar het kabinet lijkt te vergeten dat dit beleid effect heeft in echte steden, dorpen en wijken. Wij zetten ons als wethouders en burgemeesters met onder andere asielopvang, volkshuisvesting, onderwijs, zorg, welzijn en maatschappelijke begeleiding dagelijks voor onze inwoners in. De mogelijkheden voor nieuwkomers om bij te dragen, worden ondermijnd en de uitzetting van onze dorps- en stadsgenoten dreigt. Voor ons is dit onaanvaardbaar.

Neem Mehmet. Mehmet woont in Rijswijk. Hij kwam hier als vluchteling uit Turkije. Daar was hij geschiedenisleraar. Na jaren van omzwervingen, verhuizingen en lang wachten in asielzoekerscentra kreeg hij eindelijk een verblijfsvergunning in Nederland. Nu woont hij in een sociale huurwoning, doet hij vrijwilligerswerk en loopt hij stage op een middelbare school. Stapje voor stapje kan hij in vrijheid zijn leven weer opbouwen en bijdragen aan de Nederlandse samenleving.

Radio Vrij Nederland

In de nieuwe aflevering van onze podcastserie Radio Vrij Nederland gaan hoofdredacteur Sander Heijne en host Doortje Smithuijsen dieper in op deze open brief. Te gast zijn de ondertekenaars Gijs van Malsen (PvdA-wethouder in Rijswijk) en Nadir Baali (PvdA-wethouder in Steenbergen). ‘Het is tijd voor een bestuurlijke opstand tegen het kabinet.’

Jaarlijks beginnen er duizenden mensen zoals Mehmet aan een nieuw leven in Nederland. Dit is een ingewikkeld proces en gaat met vallen en opstaan. De plannen van dit kabinet ondergraven dat proces volledig.

Dat begint al met het idee voor ‘sobere doorstroomlocaties’. In de gemeente Castricum, waar ze statushouders huisvesten in containers in een oude tractorshowroom, hebben ze hier ervaring mee. En die ervaringen zijn vooral voor de statushouders niet positief. Los van het feit dat het kabinet er niet bij vertelt hoe deze locaties in gemeenten gerealiseerd moeten worden, zijn dit geen plekken waar je een nieuwe start kunt maken en waar je goed kunt integreren. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeenten om dit integratieproces en het versterken van de gemeenschap goed te laten verlopen.

Met de voornemens om delen van Syrië veilig te verklaren, verblijfsvergunningen voor onbepaalde tijd af te schaffen en de duur van een tijdelijke verblijfsvergunning te verkorten van vijf jaar naar drie jaar, wordt het bijkans onmogelijk voor nieuwkomers hun plek te vinden in de samenleving en een bijdrage te leveren. En als gemeenten moeten meewerken aan het uitzetten van mensen die we net hebben geholpen bij het inburgeren of het verkrijgen van een huis, een baan of een opleiding, wordt onze beroepseer op de proef gesteld.

Statushouders zijn mensen, net als iedereen, wier welzijn onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur valt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten waarschuwde onlangs dat dit beleid het statushouders moeilijker maakt om goed te integreren. Tamar de Waal, universitair hoofddocent in algemene rechtsleer, schreef in NRC dat dit beleid niets op gaat lossen, maar wel heel veel aan gaat tasten: met name het toekomstperspectief van statushouders.

Statushouders zijn inwoners van onze gemeenten. Het zijn mensen die naar Nederland gevlucht zijn uit angst voor oorlog, geweld of onderdrukking. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen omdat die angst gegrond is verklaard na een strenge toets door de IND. Ze gaan naar school, hebben hier een baan en bouwen voorzichtig hun leven weer op.

Het zijn mensen, net als iedereen, wier welzijn onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur valt. Het zijn mensen waar wij zorg voor moeten dragen. Het zijn mensen waar wij een eed of gelofte voor hebben afgelegd aan de Grondwet. Het zijn mensen aan wie wij dit beleid moeten proberen uit te leggen.

Wij zetten ons dagelijks met plezier en trots in voor al onze inwoners. Wij zijn democratisch verkozen en besturen dagelijks samen met de gemeenteraden onze gemeenten. De verhouding tussen het Rijk en de gemeenten is al broos, maar met dit beleid zet het kabinet de relatie verder op scherp. Bovendien tonen ze weinig begrip voor de lokale democratie door het nog moeilijker te maken om passende huisvesting van statushouders te regelen of om goede integratie te realiseren.

In het regeerprogramma staat: ‘Het kabinet staat voor een open en vrije samenleving en pleegt extra inzet op integratie, waaronder op inburgering.’ Het zijn holle woorden, als blijkt dat de toekomst van onze nieuwe inwoners wordt opgeofferd voor politiek handjeklap.

‘Zo’n vaart zal het niet lopen en die plannen stranden toch wel bij de rechter’, horen we dan. Maar nog los van de totale on-uitvoerbaarheid van deze plannen vanwege de aangekondigde bezuinigingen – zoals Hendrik Noten eerder in Vrij Nederland signaleerde – gaat dit voorbij aan een zeer wezenlijk punt: we hebben de grondwettelijke plicht te voorzien in de bestaanszekerheid, zorg en goede huisvesting van de mensen in onze gemeenten, steden en dorpen. Daarbij maakt het niet uit of je hier al generaties woont of net bent gevlucht uit de meest gevaarlijke oorlogsgebieden ter wereld. Het is onvoorstelbaar dat de Rijksoverheid het naleven van de grondwet ondermijnt met haar plannen. De voorgestelde maatregelen van het kabinet hebben bovendien helemaal geen oog voor onze inwoners. Integendeel.

De enige denkbare reden om dit beleid uit te voeren, is om het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vluchtelingen om hierheen te komen. Maar onderzoek (van onder andere het WODC) wijst keer op keer uit dat de strengheid van asielbeleid geen invloed heeft op de vermeende ‘aanzuigende’ werking ervan.

De aangekondigde maatregelen maken het onmogelijk om de Wet inburgering goed uit te voeren. Deze wet heeft het doel nieuwkomers zo snel mogelijk mee te laten doen en aan het werk te laten gaan.

In plaats van stoere, ongrondwettelijke en onhaalbare plannen, zou het kabinet kunnen zorgen dat gemeenten en provincies voldoende geld krijgen om taken rondom huisvesting, inburgering, onderwijs en zorg voor nieuwkomers goed te regelen. Hiervoor moeten de forse bezuinigingen op het gemeentefonds teruggedraaid worden.

Wij kijken onze inwoners, zoals Mehmet, direct in de ogen. Wij hebben er grote moeite mee om mee te werken aan het te gronde richten van mensen. In het verleden is dit op vergelijkbare wijze gebeurd met de slachtoffers van het Toeslagenschandaal. Een politiek probleem leidde tot wetgeving en maatregelen die indruisen tegen fundamentele mensenrechten, met als gevolg dat tienduizenden mensen werden gemangeld. Ze zijn daar een leven lang door beschadigd. Bijdragen aan een soortgelijke situatie is onze beroepseer te na.

In plaats van wensdenken, een niet bestaande asielcrisis te forceren en het offeren van onze inwoners op politieke altaren, kan dit kabinet ook kiezen voor echte oplossingen.

Voorbeelden zijn:

Erkennen dat iedereen iets bij kan dragen aan de samenleving en daar ook de kans voor moet krijgen.

Erkennen dat statushouders inwoners zijn van gemeenten: het zijn onze stads- en dorpsgenoten.

Het uitbreiden van taalonderwijs en begeleiding naar de arbeidsmarkt met lessen in burgerschap.

Mensen uitgebreider kennis laten maken met kernwaarden als vrijheid, gelijkwaardigheid, democratie en solidariteit.

Op die manier kunnen onze inwoners, of ze nu in Nederland zijn geboren of niet, er echt bij horen en bijdragen aan de bloei van onze samenleving.

Was getekend,

Abdelhaq JermoumiWethouderKansengelijkheid, Jeugd en OnderwijsLeiden1
Andre van de ReestWethouderGezondheidszorg, Jeugd en jeugdzorg, Arbeidsmarktregio, Sociale zaken, Welzijn, InburgeringGoes2
Ankie SmitWethouderMilieu, Welzijn en VolksgezondheidSchouwen-Duiveland3
Anna van PoperingWethouderJeugd en Welzijn, Inclusie en Diversiteit, Integratie en BurgerschapGouda4
Anne JanssenWethouderWonen en Bouwen, Stadsontwikkeling, Onderwijs en Laaggeletterdheid, Sport, EnergietransitieWageningen5
Anne Marie ‘t HartWethouderRuimtelijke ordening, Natuur, Omgevingswet, Erfgoed, Bilthoven, Afval, BegraafplaatsenDe Bilt6
Antoon PeppelmanWethouderWerk en Inkomen, Onderwijs, Economische Zaken, Recreatie en Toerisme, FinanciënBronckhorst7
Arjan KampmanWethouderBestaanszekerheid, Arbeidsmarkt, Inclusieve stad, Wijken, Asiel, IntegratieEnschede8
Betsy WormgoorWethouderInburgering, Zorg (jeugd en Wmo), Gezondheid, Onderwijs, Armoedebestrijding, Inclusie, Kansengelijkheid, CultuurBerkelland9
Bianca BremerWethouderRuimtelijke ontwikkeling, Wonen, Erfgoed, Welzijn, Scouting en wijkverenigingenLeidschendam-Voorburg10
Carine BloemhoffWethouderOnderwijs en arbeidsmarktGroningen11
Casper GelderblomWethouderWonen, Milieu & CirculariteitHeerlen12
Cees PaasWethouderSociaal Domein, Financiën, Onderwijs, CultuurSliedrecht13
Daan BinnendijkWethouderCommunicatie, Financiën, Dienstverlening, Jeugd, Vergrijzing, Gezondheidszorg, Zorg, Maatchappelijke opvang, InkoopbeleidLeiderdorp14
Dennis de VriesWethouderWonen en Volkshuisvesting, Jeugd en Jeugdzorg, MBO, Vastgoed, WijkaanpakUtrecht15
Dolf SmolenaersWethouderWonen en Coördinerend wethouder statushouders en vluchtelingenDe Bilt16
Eelco TaamsWethouderSociaal Domein, Maatschappelijke Participatie, Ontheemden, Natuur en LandschapOostzaan17
Elvira Schepers-JanssenWethouderJeugd, Onderwijs, Werk en Inkomen, Armoede, Inclusie, EconomieWinterswijk18
Erich WünkerWethouderEconomie, arbeidsmarkt, sport en dienstverleningOldambt19
Erik BoogBurgemeesterOpenbare Orde en Veiligheid, Toezicht, Handhaving en APV, Dienstverlening, Informatieveiligheid en juridische zaken, P&O, Duo+Diemen20
Erik de VriesWethouderSociale Zaken, Armoedebestrijding, CentrumontwikkelingHelmond21
Erik-Jan BijleveldWethouderDuurzaamheid & Klimaat, Landschap & Groen, MobiliteitWageningen22
Eva BoswinkelWethouderBestaanszekerheid, Financiën, Inclusiviteit, Sterke wijken, aanpak laaggeletterdheidZutphen23
Floor VermeulenBurgemeesterAsielzakenWageningen24
Fred VoskampWethouderFinanciën, Ruimtelijke Ordening en Wonen (kernen, woningbouwprojecten en woonmarkt)Midden-Delfland25
Gea HofstedeWethouderVolkshuisvesting, Vluchtelingen, Werk en Inkomen, Armoedebeleid en SchuldhulpverleningRheden26
Gebke van GaalWethouderRuimtelijke ordening, Verkeer, Warmte- en energietransitie, Openbare ruimte, Milieu en afval, OpvangLeiderdorp27
Ger KleinWethouderFinanciën, verkeer en vervoer, lokale democratie, werk en inkomenOldambt28
Gerrie RozemaWethoudero.a. Integratie en InclusieHeerenveen29
Gert EngelkensWethouderRuimte, leefbaarheid en wonenOldambt30
Gijs van MalsenWethouderVolkshuisvesting, Integratie, Emancipatie, Armoedebestrijding en WelzijnRijswijk31
Guido RinkWethouderEconomie, Wmo, EmancipatieEmmen32
Guido van VulpenWethouderFinanciën, Gezondheid, Jeugd, Wmo & Bestaanszekerheid, Diversiteit, Democratische vernieuwingWageningen33
Hans PrinsWethouderRuimtelijke ordening, Participatie, Communicatie, Grondzaken, Welstand en Vergunningen, Verkeer, Verkeersveiligheid en Vervoer, ICTDiemen34
Herman RomeijnWethouderEconomische zaken, Werk en Inkomen, Onderwijs, Integratie, Sport, Kunst en cultuur, Evenementen, Maatschappelijk vastgoed, DuurzaamheidLeiderdorp35
Ingrid TimmerWethouderOnderwijs, Jeugdzorg, Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Wonen, Asiel & MigratieBrummen36
Ingrid WolsingWethouderSociaal Domein en DuurzaamheidMontferland37
Jan de GeusWethouderMaatschappelijke ontwikkeling, Zorg en Nieuwkomers (inclusief inburgering en inclusie)West Betuwe38
Jan Kees OppelaarWethouderRuimtelijke Ordening, Wonen, Werk en Inkomen en MobiliteitGouda39
Jasper BloemWethouderWonen en Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Jeugd en Onderwijs, Informatieveiligheid en privacy, OmgevingswetZutphen40
Jasper BloemWethouderJeugd en Onderwijs, Zorg en Welzijn, Wonen en Ruimtelijke OrdeningZutphen41
Jelbrich PetersWethouderWerk en Inkomen, Duurzaamheid, Verkeer en VervoerTynaarlo42
Jelke NijboerWethouderOnderwijs en participatieOoststellingwerf43
Jeroen KlaasseWethouderFinanciën, Economische zaken, Onderwijs en Kinderopvang, Sport en recreatie, Kunst, cultuur en ontwikkelingssamenwerking, Daarom Diemen, evenementenDiemen44
Jeroen LouwsWethouderWerk en inkomen, Mensenrechten en vluchtelingenopvang, klimaat en milieuMiddelburg45
Joan VeldhuizenWethouderRuimtelijke ordening en volkshuisvesting, Energietransitie en klimaatadaptatie, Burgerparticipatie, Landschap, natuur en dierenwelzijn, Openbare ruimte, Gemeentelijk vastgoedGoes46
Joëlle Gooijer-MedemaWethouderJeugd en Onderwijs, Ouderen en Armoede, Inclusief SamenlevenDelft47
John HaverdilWethouderWerk en Inkomen, Opvang en Inburgering, Nieuwe Energie, Vrijetijdseconomie, Landschapspark OIJOude IJsselstreek48
Jorik HuizingaWethouderOnderwijs, Werk & Inkomen, Inburgering, Bestaanszekerheid, GezondheidDoetinchem49
Julie d’HondtWethouderJeugd, Wmo, Welzijn, Integratie, Sport, Cultuur, ICT en mobiliteitBunnik50
Jurrie NieboerWethouderOnderwijs, jeugd, cultuur en duurzaamheidOldambt51
Karin SchrederhofWethouderWonen, Zorg, Onderwijshuisvesting en SportDelft52
Kees TelderWethouderEconomie en werkgelegenheid, Armoedebestrijding, FinanciënBeuningen53
Koen CasteleinWethouderRuimtelijke ordening, Vergunningverlening, Wonen, Monumenten, Binnenstad, Vastgoed, Water, Afval, Verkeer, Lelystad Airport, Toegankelijkheid, ICTHattem54
Krischan HagedoornWethouderZorg, Welzijn, Inburgering en InclusieDe Bilt55
Libbe de VriesWethouderSociaal Domein, Sport en CultuurOpsterland56
Manouska MolemaWethouderJeugd en jeugdhulp, Volksgezondheid, Zorg en Veiligheid, Integratie en Emancipatie, Asielzaken, EvenementenGroningen57
Marcel BeltWethouderDuurzaamheid, Klimaat, Milieu en afval, Openbare ruimte, Cultuur en Kunst, Zorg en Wmo, BurgerparticipatieLeidschendam-Voorburg58
Margriet BrouwerWethouderWerk & Inkomen, Welzijn, Sport, ParticipatieHattem59
Marian EverhardtWethouderWerk en Inkomen, Armoedebestrijding en bestaanszekerheid, Zorg en Welzijn, Ouderenbeleid, Volwasseneducatie, LaaggeletterdheidDiemen60
Marianne PoelmanWethouderWerk & Inkomen, Zorg & Gezondheid, Dienstverlening en EuropaSúdwest-Fryslân61
Mariëlle VavierWethouderArmoede, Inclusie, Zorg en Internationale ZakenDen Haag62
Marjo MolengraafWethouderFinanciën, Mobiliteit, Armoedebeleid, Participatiewet, VluchtelingenGorinchem63
Marjolein MoormanWethouderOnderwijs, armoedebestrijding en jeugdzorgAmsterdam64
Marleen SanderseBurgemeesterKunst en cultuur, Handhaving, Cultureel erfgoed, Recreatie en toerisme, Openbare orde en veiligheid, Crisisbeheersing, Personeel en organisatie, Dienstverlening, Burgerzaken, HuisvestingHattem65
Martijn BalsterWethouderVolkshuisvesting, Wijken, WelzijnDen Haag66
Matthijs van den BergWethouderJeugdzorg, Inburgering, Beheer openbare ruimte, Gebouwen- en wijkbeheer, Afval en milieu, Duurzaamheid, Energietransitie, Water, natuur en dierenwelzijnDiemen67
Maud HulshofWethouderEconomie, Werk en Inkomen, Asiel en Integratie, Cultuur en VoedselWageningen68
Melanie Oderwald-RuijsbroekWethouderJeugd, Onderwijs, Sociale Zaken en Arbeidsparticipatie, Diversiteit en InclusieMidden-Delfland69
Micha MosWethouderWerk en Inkomen, Armoede en Schulden, Asiel en Inburgering, ParticipatieAlmere70
Nadir BaaliWethouderVolkshuisvesting, Sociale Zaken, Welzijn, Integratie, Participatie, Inclusie en CultuurSteenbergen71
Nadya Aboyaakoub-AkkouhWethouderJeugdzorg, Onderwijs, Werk en Inkomen, Inburgering en IntegratieAmersfoort72
Natalie SaafWethouderWonen, Onderwijs, Jeugd, P&O en VastgoedPurmerend73
Rachel StreeflandWethouderAsiel en integratie, maatschappelijke opvang en beschermd wonen, samen voor Overvecht, erfgoed, personeel en organisatie, wijk OvervechtUtrecht74
Raymond WandersWethouderWerk en Inkomen, Gezondheid, Beroepsonderwijs, Vluchtelingen en AsielEmmen75
Rick VerschureWethouderVluchtelingen, Economie, Sport, Evenementen, Binnenstad, Toerisme, Vastgoed en grondzaken, GrondstoffenZutphen76
Rieja RavenWethouderZorg en Welzijn, Onderwijs, Jeugd, Cultuur, Wonen en FinanciënMidden-Drenthe77
Rik van NiejenhuisWethouderWonen en Ruimtelijke OrdeningGroningen78
Riny van RensumWethouderZorg, onderwijs, kunst en cultuurDeurne79
Rob de GeestWethouderWerk en Inkomen, Wonen, Asiel en Inburgering, Sport, Gezondheid & Inclusie, Vrijwilligers & MantelzorgersDeventer80
Ronald de MeijWethouderSociaal DomeinZwijndrecht81
Rutger Groot WasssinkWethouderSociale Zaken, Opvang, Gemeentelijk vastgoed, Democratisering, Masterplan Nieuw-West, Volwasseneneducatie, laaggeletterdheid en inburgering, ArcheologieAmsterdam82
Samir ToubWethouderDiversiteit, Zorg, Jeugd en Maatschappelijke OndersteuningEindhoven83
Saskia EbbersWethouderWmo, Sport, DuurzaamheidWesterwolde84
Sjoerd GeisslerWethouderWonen en duurzaamheidCapelle aan den IJssel85
Sjoerd KuiperWethouderWerk en Inkomen, Armoede en Schulden, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer, Sociale Cohesie, Particpatie, Integratie en VluchtelingenMaassluis86
Sjoerd WannetWethouderCultuur, Verkeer, Natuur en Klimaat, Energietransitie, Vakonderwijs en Openbare RuimteZutphen87
Tim van TongerenWethouderSociaal Domein, Duurzaamheid, Energietransitie, Onderwijs, Sport, Vluchtelingen, Participatie en InclusieOegstgeest88
Tjarda StruikBurgemeesterOpenbare orde en VeiligheidLeiderdorp89
Tjitske SideriusWethouderOnderwijs, Volksgezondheid, Jeugd, Wmo, Klimaat, FinanciënHattem90
Tycho JansenWethouderArmoede en ParticipatiewetZwijndrecht91
Wimar JaegerBurgemeesterOpenbare Orde en VeiligheidZutphen92
Yasemin CegerekWethouderWerk en Inkomen, Inburgering, Inclusie, Schulden, Minimabeleid, Sport, Cultuur, Gebiedsgericht werken, Participatievisie en Recreatie, ToerismeBrummen93
Samenleving