Dit verhaal is er ook als audio.

Er zijn spannender levens dan dat van de krantenlezer. Er zijn geheim agenten die buitenlandse kerncentrales ontregelen met een USB-stick. Er zijn cybertopmannen die hacken. Er zijn oud-parlementariërs die als stroman werken voor vreemde mogendheden. In vergelijking daarmee leeft de gemiddelde krantenlezer het leven ‘van den Nutteloozen Toeschouwer’, zoals Louis Couperus dat ooit noemde.

Vanaf de bank volg ik als nutteloze toeschouwer het wereldnieuws. Ik lees krantenberichten en trek er lijnen doorheen. Echte expertise kun je de opgedane kennis niet noemen, maar ik verbaas me ergens over en dat is een begin. Als ik het me goed herinner, begon de verbazing vorig jaar, toen ik berichten las over een spion en me afvroeg me waarom we bij het duiden van de Nederlandse verkiezingen zo weinig aandacht besteden aan de invloed van het buitenland op onze binnenlandse politiek.

In december 2023 schreven The Financial Times, Le Monde...