Ongelijkheid vormt de kern van de klimaatcrisis

De klimaatcrisis en ongelijkheid zijn nauw met elkaar verweven. Hoe rijker je bent, hoe meer koolstofdioxide je uitstoot. En aan de andere kant: hoe armer je bent, hoe minder je uitstoot en hoe kwetsbaarder je ook nog eens bent voor de gevolgen van klimaatverandering.

In deze nieuwsbrief neemt journalist Sjors Roeters je mee in zijn verkenning van de koolstofkloof. De rijkste 1 procent stoot wel twee keer zoveel uit als de armste 50 procent van de mensheid. Wie is die 1 procent? Wat maakt hun levensstijl zo extreem verwoestend? Hoe komt deze minderheid hiermee weg? En het allerbelangrijkste: wat kunnen we ertegen doen?

Over Sjors Roeters

Over Sjors Roeters

Sjors Roeters (Groningen, 1991) is redacteur bij Vrij Nederland. Hij verdiept zich in de wereld van het kapitalisme, de problemen die het veroorzaakt en het verzet ertegen. Hij studeerde in Amsterdam, Leiden en Rio de Janeiro en volgde de masters European Studies en Literary Studies. In 2022 publiceerde hij bij uitgeverij Vrij Nederland Miljardairs onder de guillotine, een zoektocht naar alternatieven voor het kapitalisme.

Hoe de rijkste 1 procent het klimaat kapotmaakt

Jaar na jaar consumeren de rijken der aarde meer en meer. Dat is niet zonder gevolgen. De ecologische verwoesting die de mens op aarde aanricht komt niet door ‘de mensheid’ als geheel, maar voornamelijk door deze elite. ‘Ongelijkheid vormt de kern van de klimaatcrisis.’