De guillotine

Een nieuwsbrief van Vrij Nederland
Shape Created with Sketch.

Op zoek naar alternatieven voor het kapitalisme

De ecologische verwoesting door het kapitalisme duwt ons sneller en sneller richting de afgrond. Op een bepaald punt verandert het recht op verzet in een verplichting. De guillotine symboliseert het eindpunt van verzet. Een symbool van de massa verblind door wanhoop. Door decennia uit de hand lopende ongelijkheid. Hedendaagse niveaus van ongelijkheid wereldwijd zijn vergelijkbaar met die van vóór de Franse Revolutie. Een massa verblind door ongehoord, verwaarloosd en geminacht te worden.

Maar miljardairs liggen nog niet onder de guillotine; alternatieven zijn dus nog niet uitgeput. Wat zijn die alternatieven voor het kapitalisme? In deze nieuwsbrief neemt journalist Sjors Roeters je mee in zijn zoektocht naar die mensen, initiatieven, projecten en bewegingen die verzet bieden tegen en alternatieven bieden voor kapitalisme. Zodat we kunnen voorkomen dat we het eindpunt van de valbijl ooit weer bereiken.

Over Sjors Roeters

Over Sjors Roeters

Sjors Roeters (Groningen, 1991) is redacteur bij Vrij Nederland. Hij verdiept zich in de wereld van het kapitalisme, de problemen die het veroorzaakt en het verzet ertegen. Hij studeerde in Amsterdam, Leiden en Rio de Janeiro en volgde de masters European Studies en Literary Studies. Het komende jaar reist hij voor zijn zoektocht naar alternatieven voor het kapitalisme door heel Europa.

Hoe Sjors zijn geloof in het kapitalisme verloor

Toen hij een tiener was, was beleggen voor Sjors Roeters het venster op de wereld, beurshandel zijn shortcut naar volwassenheid. Hij wilde een stuk van de toekomst kopen. Precies dat verlangen verklaart ons irrationale gedrag op de beurs. ‘Mijn kneedbare tienerbrein was compleet overtuigd van de superioriteit van het kapitalisme.’

Lees hier meer verhalen van Sjors