Een kleine stap naar achteren, een pas op de plaats en een stamp met de voet naar voren. In een loods op de NDSM-werf in Amsterdam houd ik de handen vast van twee vreemden. De temperatuur is bijna tropisch, maar daar laten de ongeveer honderdvijftig aanwezigen zich niet door stoppen. Voor het podium staat een kleine, gezette man met een witte verentooi op zijn hoofd en kleurrijke kralen rond zijn nek. Vlak voor hem staat Tim Boekhout van Solinge, de Nederlandse criminoloog die zijn academische carrière achter zich liet om de strijd tegen de ontbossing samen met Dadá te voeren.

Ik zie Dadá vandaag voor de tweede keer, maar het is voor het eerst dat ik de kracht en de zelfverzekerdheid zie die passen bij de verhalen die ik over hem heb gehoord. Op de maat van de inheemse dans roept hij Portugese woorden die ik niet versta. Ik doe de passen onhandig na. Ondanks de ongemakkelijke setting geeft het een gevoel van verbondenheid met deze zaal vol vreemden om allemaal hand in hand de...