‘De grote tragedie van de geschiedenis van het web was het fetisjisme van gratis services.’Op een zonnige middag in mei zit ik in de lobby van het Double Tree Hotel in Amsterdam tegenover internetgoeroe Andrew Keen. Hij is hier om zijn nieuwe boek How to Fix the Future: Staying Human in the Digital Age te promoten. Hij bestelt pinda’s – ‘lunch’ – en zegt moe te zijn. De promotietour van zijn nieuwe boek gaat hem niet in de koude kleren zitten.

Toch verschijnt er een tevreden grijns op zijn gezicht als ik zijn nieuwe boek tussen ons in op tafel leg. Voor het eerst in zijn carrière als schrijver staat Keens werk niet in het teken van doemscenario’s, maar gaat hij op zoek naar oplossingen. Hoe moeten we onze toekomst inrichten in digitale tijden, vraagt hij zich af. Een onderwerp dat mij ook veel bezighoudt. Eerder schreef ik voor Vrij Nederland over de verwarring die social media veroorzaakt, hoe het me afleidt, primaire instincten en jaloezie triggert, we continu bezig...