De zelffelicitatie – wat is het toch leuk om die jezelf cadeau te doen.

Zelfgenoegzaamheid is geen fraaie eigenschap, maar zonder een beetje eigendunk redden we het niet en worden we omvergelopen door al die andere ego’s die wél vol zijn van zichzelf. Twintig jaar geleden was er een Amerikaanse zweefmevrouw, naam vergeten, die een bestseller schreef waarin ze mensen opriep voor de spiegel te gaan staan om zo hun eigenliefde luid en duidelijk uit te spreken. Ik heb dat wel eens geprobeerd, de mevrouw had er een formule bijgeleverd die je dan moest prevelen met veel love erin – maar ik begon na een paar seconden al te grinniken en bekken te trekken.

Het wordt een stuk interessanter als de zelffelicitatie gedeeld wordt door een derde, of laat ik het zo zeggen: als je je spiegelbeeld net voorhoudt hoe geweldig je bent, en er klinkt op de achtergrond aanhoudend hoongelach van de partner of geliefde, is dat niet bevorderlijk.

Vandaar dat ik begreep waarom G., mijn Kaapse vriend, me...