Iedereen blaast de loftrompet over lokale, verse en duurzame producten, zó gekocht bij de producent. Toch komt veruit de meeste vis die we in Nederland gebruiken uit verre zeeën en niet van onze plaatselijke hengelaar.

En dat terwijl we leven in een land vol water met daarin een keur aan wilde zoetwatervissen. Hanneke Videler schreef daarom deze serieuze, prachtig uitgevoerde en zeer uitgebreide gids over zoetwatervis, waarvoor ze samen met haar man, die in vis gespecialiseerd bioloog is, door heel Europa reisde.

Na een korte historische inleiding over de zoetwatervisserij worden de vissen alfabetisch besproken – naast de karper en forel ook veel onbekendere onderwatermonsters als de donderpad en de zeelt, de winde en de vlagzalm. Vervolgens wordt in het hoofdstuk Viskunde (ho ho) door middel van tekeningen van de verschillende vissen en hun skelet uitgelegd hoe je de beesten het beste kunt fileren – heel handig.

Ook de receptuur is op alfabet ingedeeld, met verrassende...