Hoofd klimaatbureau VN (UNFCCC)

Sinds 1994 ben ik al betrokken bij het internationale klimaatbeleid. Ik was een van de onderhandelaars van het Kyoto-protocol. Het is een zeer verslavend onderwerp. Ten eerste omdat ik het erg serieus neem. Niet dat ik nou thuis een rubber bootje op zolder heb liggen, maar ik vind het een van de engste dingen die op ons afkomen. Daarnaast is het ook een uiterst complex probleem, en dat maakt het intellectueel erg uitdagend.

Het debat over klimaatverandering is de afgelopen tijd zonder meer in een stroomversnelling terechtgekomen. Ik reis veel, en echt: je kunt nergens ter wereld meer een krant openslaan zonder dat de artikelen over dit onderwerp je om de oren vliegen. Mensen zijn zich er bewust van, er is overal een gevoel van urgentie. Ook in de politiek. De Europese Commissie heeft onlangs gezegd dat ze de uitstoot in 2020 met twintig procent wil terugdringen, dertig zelfs als andere landen meedoen. In Davos zijn op dit moment iets van zestien...