Lezen en koken

Volkomen terecht was Werken met vis genomineerd als Kookboek van het jaar 2013. Het laatste in Nederland gemaakte boek over in Nederland verkrijgbare vissen was nota bene Het volkomen visboek uit de jaren zeventig.

Hoe kan het toch dat we in ons waterrijke land in verhouding zo weinig vis eten? Gedeeltelijk komt dit doordat we ons laten afschrikken door onkunde. Gefileerde vis is tot daar aan toe, maar zelf een vis schoonmaken gaat veel mensen een stap te ver.

Met dit boek kunnen we dat achter ons laten. Elke vis heeft zijn eigen pagina gekregen, met een uitgebreide beschrijving van de kenmerken, waar ze gevangen worden en – niet onbelangrijk – of die vis ook duurzaam gevangen wordt. Via stap-voor-stap fotografie leren we vissen, schelp- en schaaldieren schoon te maken, klaar te maken en op te eten.

In het boek staan eenvoudige recepten, geen ingewikkeld gedoe; daar zijn weer andere boeken voor.

Vooral de vele illustraties die het boek rijk is, maken Werken met...