Carel Peeters' Literaire Kroniek

Wanneer toneel theater wordt

Carel Peeters
Eric de Kuyper. Foto: C. Effigie/Giovannetti/HH

Na al veel over toneel, theater, ballet en film te hebben geschreven heeft Eric de Kuyper met Emile Poppe het ultieme boek over theatraliteit geschreven, het boek over de methode om toeschouwers op een kunstzinnige manier in vervoering te brengen.

Hij wist dat zijn broer Michel rokend onder de kartonnen schoorsteen van het décor zat, maar ‘was niettemin toch verbluft wanneer hij de schoorsteen zag roken.’

In De hoed van tante Jeannot, een van Eric de Kuypers boeken met herinneringen aan zijn jeugd in Brussel, Antwerpen en Oostende, vertelt hij over de toneelvoorstellingen die zijn broers Jan en Michel met vrienden en vriendinnen ensceneerden op de grote zolderkamer van hun huis. Hij was bij de eindeloze repetities, getuige van de oeverloze aanpassingen van de tekst en bij het geknutsel aan de decors. Ook al was hij totaal op de hoogte van wat zich voor en achter de coulissen had voorgedaan, hij werd toch verrast wanneer hij plotseling oog in oog stond met het resultaat,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials