Ontmaskerd: ik maak ogenschijnlijk deel uit van de ‘liberal left’, maar in wezen hoor ik bij de provinciale conservatieven.

Niemand staat graag bekend als zeikerd. Grootmoedig, ruimhartig, royaal: dat zijn de kwaliteiten die ons zelfbeeld coifferen. Ik denk nu ook aan het ouderlijk advies dat zoveel kinderen meekregen: was er iets naars gebeurd, werd je gepest, dan moest je ‘erboven staan’. Jij dus balancerend op die heuvelrug, terwijl daar beneden, heel in de verte, de pestkoppen krioelden. Verheven blik naar omlaag. Maar ze vergaten altijd die heuvelrug erbij te leveren.

Ik voel mij betrapt, en wel door ene Janan Ganesh, politiek commentator van de Financial Times. Hij schreef deze week een column tegen al die kleinzielige Londenaren die maar klagen over toeristen- en migratiestromen, torenhoge huizenprijzen en de overname van de Britse hoofdstad door een wereldlijke elite van zeer rijken. Nu ben ik geen Londenaar, maar een paar weken geleden schreef ik wel een stukje met...