Gekleurd zout, wat een gedoe. Zout is toch zout, zou u zeggen? Maar er zijn verschillen.

Ik kan het me nog herinneren, de eerste keer dat ik in de groothandel was: de muur van zout. Het was niet zozeer de omvang van de collectie die zo indrukwekkend was, maar al die verschillende kleurtjes. Dat was zo’n vijf jaar geleden. Nu koop je roze Himalayazout in een molentje bij de supermarkt. Albert Heijn verkoopt online zelfs zwart zout.

Foto: Liz Castro / CC / FLICKR

Tien jaar geleden wist niemand nog van gekleurd zout. Jozo, dat kende we. In de betere keukens werkte men met fleur de sel, zo’n potje nat grijs Frans zout met een kurken dekseltje. Jeroen van Wieren, die in een hoop van die betere keukens had gewerkt, was geïntrigeerd geraakt door zout. Een bontgekleurde wereld ging voor hem open. Hij opende op zijn beurt weer een bontgekleurde winkel in de Spaarn-dammerbuurt in Amsterdam: Salsamentum, de zoutkamer. Het staat er vol met zout van over de hele wereld, van Oostenrijk...