Jan-Dirk Paarlberg, een van Nederlands grootste particuliere vastgoedbeleggers, deed miljoenentransacties met de vermoorde Willem Endstra. Nu verdenkt justitie hem ervan lid te zijn van Willem Holleeders criminele organisatie. Dat blijkt uit recente politieverhoren, in bezit van Vrij Nederland.

Najaar 2003 rinkelt de bel in een huis aan de Londense Grove End Road. Multimiljonair Jan-Dirk Paarlberg opent de voordeur en kijkt in het pokdalige gezicht van een grote, blanke man. Type uitsmijter of kickbokser, zo zou de heer des huizes zich later bij de politie herinneren. De onverwachte bezoeker zegt ‘een kort gesprekje’ met hem te willen hebben. De zakenman stemt daarmee in, maar ontvangt het heerschap liever niet binnenshuis: ze lopen naar een nabijgelegen parkeerterrein. ‘Hij gaf aan dat ik minder druk op Endstra moest uitoefe­nen,’ zo vertelt Paarlberg in juni 2004 aan de recherche. ‘Ik gaf hem aan dat ik dat volgens mij niet deed. Ik vroeg wat hij bedoelde. Hij zei...