20-10-2007
Door Joost Zwagerman

Lou Reed was in Amsterdam voor de opening van de Andy Warhol-tentoonstelling in het Stedelijk Museum. ‘Sommige mensen uit die Factory-tijd zijn achteraf kwaad op Andy. Dan zeggen ze dat Andy al die mensen in de Factory de vernieling in hielp. Ik zie dat anders. Hij gaf mensen een kans.’

‘Heeft mijn manager je wel precies verteld waar ik het niet over wil hebben? Niet over muziek, nee. Niet over wie-deed-het-met-wie-in-Andy-Warhols-Factory. En niet over politics. Ik ben in Nederland vanwege Andy en zijn kunst. Ik kan misschien iets zeggen over hoe ik in contact kwam met Andy. En wat zijn werk heeft betekend. Maar: ik ben geen Andy Warhol-expert.

Iedereen denkt trouwens dat Andy de eerste kunstenaar was die ik ontmoette. En dat ik daarvóór alleen maar met muzikanten omging. Onzin. Ik was zeventien of achttien en ik bezocht Syracuse University. Een van de leraren was Delmore Schwarz. Studenten vertelden me dat Schwarz ook verhalen schreef. Ik las...