Zes maanden lang heb ik me opgesloten in een virtuele wereld. In de slaapkamer van mijn boerderij, in volledige isolatie heb ik de documentaire My Second Life gemaakt. Het begon eigenlijk als experiment. Ik wilde zien of het narratief en cinematografisch mogelijk was om een hele film te maken die zich afspeelt binnen de grenzen van Second Life. Ik heb me hiervoor altijd beziggehouden met het raakvlak tussen film en gaming, maar Second Life was voor mij onbekend terrein.

Het was april 2006, in de begindagen van Second Life; de kersverse bewoners waren in verwarring. Geboren worden in Second Life voelt alsof je uit het niets in een andere realiteit wordt gedropt. Een wereld waar de wetten nog ongeschreven zijn, de regels onbekend, waar alles heruitgevonden moet worden. In die tijd stelden de bewoners elkaar existentiële vragen: wie maakt deze wereld, van wie is dit alles, waarom zijn we hier? Rond die vragen wilde ik mijn documentaire opbouwen.

Filmen in Second Life heeft zo z’n...