Sam Stern is pas drieëntwintig jaar oud en al aan zijn zesde kookboek toe. Hij heeft zijn wilde haren als puberkookboekschrijver verloren en pakt het serieus aan met een basiskookboek voor de beginnende, maar niet van ambitie gespeende kok.

De aanbevolen beginnersuitrusting is dan ook voorzien van een kapitaal aan pannen, messen en apparaten. Heel wat anders dan het gebrekkige samenraapseltje waar de beginnende thuiskok op eigen benen het doorgaans mee moet stellen.

Wat Sam schrijft, is even enthousiasmerend als verstandig en degelijk, een beetje ouwelijk zelfs. ‘Jongen, frituur eens iets geks,’ zou je hem willen toeroepen. Wat een culinaire correctheid, al trekt hij wel af en toe een blikje open.

De recepten zijn duidelijk van opzet en Sam daagt de lezer uit om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken. Op de foto’s zien de gerechten er smakelijk maar niet onbereikbaar uit.
Het stoer ogende Virgin to Veteran heeft een hoog informatief gehalte, maar het zou nog beter zijn...