Tijd van leven

Bent u een man van de tijd?

‘Ik heb veertig jaar lang dagelijks een deadline gehad bij de NRC en toen ik nog in de Tweede Kamer fotografeerde, was het altijd een race tegen de klok. Het parlement ging om 10.00 uur open en om 12.30 uur moest de foto, afgedrukt en wel, in Rotterdam zijn – dus ik rende vaak met een nog natte foto door het NRC-gebouw. In de Kamer moest ik snel besluiten welk beeld ik voor die avond wilde – soms in een fractie van een seconde. Dat was spannend, vooral als je je realiseerde dat jouw beeld bepalend was voor hoe mensen ’s avonds naar Den Uyl of prins Bernhard keken – in een tijd dat er nog geen livetelevisie was.’

Wat is voor u vrije tijd?

‘Werk en vrije tijd lopen door elkaar. Dat is als je alleen woont niet erg, maar toen ik dertien jaar geleden een gezin begon, moest ik mijn vrije tijd heel streng bepalen. Dat lukt het beste door weg te gaan, naar ons huisje in Hoek van Holland. Ook daar zoek ik al snel weer iets om te doen – dat heeft...