Media

1.Waarom kakelt iedereen in medialand elkaar voortdurend na?

2013 was het jaar waarin Pauw & Witteman plotseling geen goed meer konden doen. Ze zouden, zoemde het rond, ‘over de datum’ zijn. Nieuwkomer Humberto Tan daarentegen werd de hemel in geprezen – zelfs in mijn deftige avondblad.

Persoonlijk had ik geen klachten over P&W, maar wellicht miste ik iets. Dus zapte ik ook maar eens naar de concurrent. Mijn hemel, wat een onnozelheid.

En toch kun je bijna voorspellen dat de beide heren dit niet zullen overleven. Onverdiend. En onuitstaanbaar.

2.Ik kan me geen jaar herinneren waarin journalisten zo obsessief met zichzelve bezig waren als 2013. Het wemelde werkelijk van de lezingen, debatten en conferenties over taak, wezen en toekomst van het vak. Alleszins begrijpelijk, natuurlijk. Het was geen vrolijk jaar, met titels die krompen, in de verkoop kwamen of helemaal verdwenen. En het dieptepunt is ongetwijfeld nog niet bereikt.

Veel verder dan die conclusie kwamen we...