Jonah Falke heeft zijn verhaal ook ingesproken.

Dag 1: Kwaliteit van leven

Het weer is guur, maar in Sneek scharrelen groepjes mannen op slippers over straat. De meeste asielzoekerscentra zijn weggestopt op een industrieterrein, maar in Sneek staat het azc middenin een woonwijk. Ik wilde graag een azc vanbinnen zien om erachter te komen hoe mensen er wonen en werken. Helaas mocht ik er niet logeren, dat kan pas als men zelfstandig woont.

Ik meld me bij portier Theo, een vriendelijke man met een door sigarenrook vergeelde walrussnor. Hij zegt: ‘Hier leer ik dat het leven niet moeilijk is als je vriendelijk bent.’ De kinderen die hier wonen, vragen hem weleens waarom hij geen geweer draagt. ‘Ze kennen de autoriteiten alleen als onvriendelijk.’ Theo geeft ze ballonnen en limonade. ‘Soms komt er iemand binnen en dan zie ik meteen: dat gaat niet goed. Als mensen aan het vluchten zijn, gaat het wel; pas als ze hier tot stilstand komen, gaan ze malen en komt de ellende...