Interview Christine Otten

Ze publiceert deze week haar vijfde boek – In wonderland – en vanaf februari gaat ze op tournee met een ‘literaire revue’ met Herman Koch en Michiel Romeyn. Maar ooit begon Christine Otten bij Vrij Nederland haar loopbaan als schrijfster. ‘Ik kwam als piepjonge stagiair terecht in de meest dramatische periode van het blad. De tijd dat er anonieme brieven bij redacteuren werden bezorgd, met allerlei insinuaties en inside-kennis over hun privéleven – het was de werksfeer van een Agatha Christie-detective. Ik vond een keer zo’n anonieme brief op het kopieerapparaat. Verbijsterend. Tijdens de grote crisisvergadering die volgde, zakte ik van plaatsvervangende schaamte steeds verder met mijn hoofd weg in mijn coltrui.

Ik heb er wel een erg goede journalistieke leerschool gehad. Joop van Tijn, toen adjunct-hoofdredacteur, zei: eerst gedegen onderzoek doen, maar zodra je gaat schrijven, laat je alle research achter je. Zo werk ik nu nog steeds aan mijn boeken....