Pleidooi voor een culinaire filosofie die zegt: als je een dier doodt om het op te eten, dan heb je de verantwoordelijkheid om daar respectvol mee om te gaan en niets te verspillen.

Telkens kreeg ik een nieuw fotootje van een varkenskop, borrelend in een grote pan. Het zag er goed uit. Zo nu en dan kon ik inspringen met advies. Flink spoelen, dan komt het wel goed. Zorg dat de bouillon goed op smaak is.

Trots was ik, als een middelbareschooldocent wiens leerlingen uit eigen beweging een uur langer op school blijven voor een extracurriculaire activiteit omdat ze zich oprecht interesseren voor zijn vakgebied.

Joël Broekaert tijdens VN Extravaganza. Foto: Rolf Rosing
Joël Broekaert tijdens VN Extravaganza. Foto: Rolf Rosing

Twee willekeurige mensen die twee weken geleden op een dinsdagavond in het publiek zaten in Felix & Foam, maakten diezelfde week allebei zelf een terrine van een halve varkenskop. Twee jonge mensen, met ongetwijfeld net zo’n druk en bruisend leven als ik, namen de moeite om iets nieuws, iets geks uit te...