Tweede Wereldoorlog

Unieke foto’s van de Februaristaking in Zaandam opgedoken

Harm Ede Botje
Uitsnede van een van de opgedoken foto's van de Februaristaking in Zaandam. Foto's: privécollectie familie Wijdens

Van de Februaristaking in 1941 zijn unieke foto’s opgedoken die worden gepubliceerd in het maart-nummer van Vrij Nederland dat morgen verschijnt.

Op de foto’s is te zien hoe stakers zich op de middag van 25 februari verzamelen in het centrum van Zaandam. De beelden zijn afkomstig uit een fotoalbum van de familie Wijdenes, vader Dirk Wijdenes was bedrijfsleider in de onder gelegen comestibleswinkel. Het fotoalbum is door zijn zoon Gerard aan Vrij Nederland ter beschikking gesteld nadat het jarenlang op zolder heeft gelegen. Het gaat om vier foto’s waarvan de eerste twee een panorama vormen. Op een van de foto’s is te zien hoe stakers zich verzamelen voor een winkelpui, waar blijkbaar Duitse mededelingen waren aangeplakt. Bijschrift in het fotoboek van de familie Wijdenes: ‘Opplakken van bepalingen. Werden door mensen afgerukt.’

De foto’s moeten om een uur of vier ’s middags zijn gemaakt. Wat de vondst echt bijzonder maakt is dat in drie opeenvolgende beelden is...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials