In de jaren dat mijn leeftijd nog met één cijfer werd geschreven, bestonden alle belangrijke instanties om mij heen uit twee letters. Ik heb het niet over tante Jo en oom Gé, of over pa en ma, maar over warenhuizen, legers, schrijvers, ziektes, auto’s, gebouwen, clubs. In bezet Nederland streden de KP en de OD, die later de BS werd, tegen de SD en de SA en de WA. We lazen VN en JM. We kochten bij C&A en V&D. Dat dit de afkortingen waren van Knokploeg, Ordedienst, Binnenlandse Strijdkrachten, Vrij Nederland en Je Maintiendrai, Vroom en Dreesmann, dat wist een kind onder de tien niet. Waarvan SD, SA, WA en HJ de afkortingen waren dat weet de Nederlander die twee cijfers oud is nu ook niet, en veel Duitsers doen ook of ze het niet weten.

In Utrecht waren alle vergaderingen altijd in het N.V.huis. Toen ik die aanduiding laatst gebruikte in een historische studie over het vegetarisme vroeg een redactrice me wat het N.V-huis was. Waarvan NV de afkorting was, buiten de Naamloze...