Filosofie | Uit het archief

Filosoof Ton Lemaire: een pleidooi voor een diervriendelijker wereld

Mischa Cohen
Illustratie: Typex
Filosoof Ton Lemaire is ecologisch vluchteling. Eind vorige eeuw week hij uit naar Frankrijk omdat hij het in Nederland niet langer uithield. ‘De band tussen dieren en mensen moet worden aangehaald.’

‘Laat je niet misleiden door deze prachtige dag,’ zegt Ton Lemaire. De filosoof heeft koude en sombere wintermaanden achter de rug op zijn afgelegen boerderij in de Dordogne. ‘Zeker als je alleen woont, en dat is bij mij helaas al lang het geval, is dat psychisch zwaar.’ Vandaag is dat moeilijk voor te stellen: alles rond de boerderij van Lemaire lijkt in stelling gebracht om zijn boek Onder dieren te promoten. Daarin beschrijft hij de gecompliceerde relatie tussen mensen en dieren en houdt hij een pleidooi voor een diervriendelijker wereld. ‘Mijn boek is een indirecte gids tot zelfkennis, door onszelf te vergelijken met onze mededieren. We zijn minder uniek dan we denken, en mijn vraag is hoe we de kloof tussen mensen en dieren kunnen overbruggen.’

De haan kraait en de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie