Filmfanaat

‘Film is mijn venster op de wereld. Verre, vreemde culturen krijgen gestalte. Het leven komt in al zijn fases en facetten voorbij. Een goede film ‘ontstroeft’ me, sleurt me uit het patroon van de alledaagse werkelijkheid. De meeste Hollywood-producties zijn banaal, bevestigend en behaagziek. Ik hoef niet zo nodig wild enthousiast meegesleept te worden in een verhaal. Een nieuwe invalshoek ontdekken is voor mij belangrijker. Een goede film voelt lang niet altijd goed. Sommige films zijn ontzettend moeilijk om te zien. Ik herinner me een obscure Afrikaanse film over marteling en kannibalisme – de titel ben ik even kwijt. Met bonzend hoofd verliet ik de zaal. Maar ik had hem niet willen missen.

Ik bezoek het filmfestival sinds de allereerste editie in 1972. Film International, heette het toen nog. Op harde houten stoeltjes keken we naar een Cubaanse film, waar zo nu en dan soldaten door het beeld paradeerden. Nee, ik mis de romantiek van het eerste uur absoluut...