‘Het prettige van ouder worden vind ik juist dat je een heleboel dingen vergeet.’

Waar heeft u te weinig tijd voor?
‘Om rustig een boek te lezen, dat ik heb ik al in tijden niet gedaan. Het is op het moment allemaal een beetje chaotisch, ik ben net verhuisd. Ik heb duizenden boeken weg moeten doen: niemand wilde ze hebben en ik ben te oud om ermee te gaan lopen leuren.’

‘Die verhuizing heeft er erg ingehakt. Mensen zeggen ook tegen me: “Ja, maar een verhuizing is ontzettend stressvol.” Dat wist ik helemaal niet, ik had me er ook helemaal niet op voorbereid. Ik dacht: ja god, het is gewoon een kwestie van de stoelen van daar naar hier brengen. Maar zo werkt het kennelijk niet en dat is me erg rauw op m’n dak gevallen.’

Komt die stress ook omdat u uw hele leven weer door uw handen moest laten gaan?
‘Ja, al die herinneringen: verschrikkelijk. Dat vind ik juist het prettige van ouder worden, dat je een heleboel dingen vergeet. Maar dat zit er niet in met zo’n verhuizing, dan krijg je...