Oud-PvdA politica Karina Schaapman schreef het populaire kinderboek ‘Het Muizenhuis’. Binnenkort verschijnt het tweede deel.

Wat was uw mooiste tijd?
‘Ik heb drie mooiste tijden gekend. De eerste was zo van mijn negende tot mijn dertiende. In die jaren reisde ik met mijn moeder mee met het circus van mijn stiefvader, circus Roberti.

Ik hielp mee met het aan elkaar vlechten van de tenten. Die waren toen nog niet van plastic, maar van dik katoen. Als het geregend had, waren die dingen niet te tillen. Zwaar maar prachtig werk. Ik was nodig. Mijn tweede mooie tijd was de tijd waarin ik mijn vier kinderen kreeg en fulltime moederde. Mijn derde mooie tijd is nu. Het fijne aan succes is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over geld. Ik kan de hele dag precies doen waar ik zin in heb.’

Welke tijd had u liever niet meegemaakt?
‘Toen ik dertien was, werd mijn moeder ernstig ziek en ging het circus van mijn stiefvader failliet. Hij vertrok om te gaan werken in circussen elders in...