Benjamin Herman is saxofonist en bandleider van onder meer New Cool Collective. Onlangs verscheen ‘Deal’, soundtrack bij de film van Eddy Terstall.

Heeft u een vaste dagindeling?
‘Nee. Mijn dagen zijn vrij vol en ik bekijk het van dag tot dag omdat ik anders geen overzicht heb.

Voor een concert van twee uur ben ik al gauw twaalf tot veertien uur onderweg. Vroeger kon ik de hele dag saxofoon spelen, tegenwoordig moet ik veel meer zoeken naar tijd om te studeren – dat is soms frustrerend. Vorig jaar had ik een periode vrij gepland om te kunnen studeren, maar in plaats daarvan maak ik dan toch weer een nieuwe plaat. Het is noodzakelijk dat je als muzikant studeert, anders word je links en rechts ingehaald door je collega’s. Dan kun je nog zulke mooie pakken aantrekken, maar uiteindelijk heeft niemand zin om naar je concerten te komen als je staat te prutsen.’

Wat vindt u zonde van uw tijd?
‘Ik heb mijn televisie weggedaan omdat ik, als ik ’s nachts thuiskwam van een...